Ben Bouwmeester (links) de groenteboer op de markt en Jessy van der Vlist van Stickychapter

Woensdag 31 oktober werd bij de Rabobank in Gorinchem de start gemaakt met de tweede editie van de Ondernemersprijs voor Scholieren. De eerste editie van dit project werd door de gemeente Gorinchem opgezet en is nu verbreed voor alle middelbare scholen in de Arbeidsmarktregio Gorinchem. Ook scholen uit Leerdam en Ottoland doen mee. Doelstelling van het project is om jongeren die zelf een bedrijf willen beginnen enthousiast te maken. In het onderwijs wordt je kennis uitgebreid en leer je vaardigheden, Er vaak onvoldoende ruimte om iemand voor te bereiden op het opzetten van een eigen bedrijfje, terwijl er ook jongeren zijn die graag kiezen voor een toekomst als ondernemer. In het ondernemerschap zoeken ze vrijheid om hun eigen idealen na te streven, hun passie voor een product of dienst te kunnen beleven. Ton den Breejen, voorzitter van de jury en locatiedirecteur van Da Vinci opende de bijeenkomst met een korte terugblik op de eerste ronde van deze wedstrijd. De winnaar van die ronde is inmiddels zijn eigen bedrijf gestart en heeft ook een lening gekregen uit het AV Ontwikkelingsfonds. Dit geeft aan dat het meedoen nieuwe kansen biedt. In deze tweede ronde begin 2019 worden opnieuw inzendingen verwacht; de prijswinnaar zal dan in april bekend zijn.


Wils van Dam, lid van de directie van de Rabobank, gaf aan dat het opzetten van een eigen bedrijf een uitdaging is. Ervaring leert dat het met de juiste ondersteuning ook op jonge leeftijd al heel goed mogelijk is een (succesvol) ondernemer te worden.

Vervolgens presenteerden twee jonge ondernemers hun bedrijf. Ben Bouwmeester (18) vertelt hoe hij met vallen en opstaan een marktbedrijf heeft in de AGF-sector (Aardappelen, groente en fruit). Hij staat op weekmarkten in onder andere Asperen, Baarle Nassau, Brouwershaven, Bruinisse, Hardinxveld, Leerbroek en Scherpenzeel. Zijn wens om zelfstandig ondernemer te zijn, was niet te combineren met een langdurige onderwijs carrière. Hij moet hard werken, maar omdat hij doet wat hij zo graag wil, doet hij zijn werk met veel plezier en enthousiasme. Ben heeft zijn beginkapitaal van zijn vader kunnen lenen. Stel dat hij naar de bank had gemoeten, dat is daarbij een goede begeleiding onmisbaar.

De tweede ondernemer Jessy van der Vlist (23) heeft een langere schoolcarrière gehad, hij vertelde vol vuur over zijn eerste zeer succesvolle jaar als ondernemer. Hij had graag meegedaan aan een project als de Ondernemersprijs voor Scholieren waarbij je van alles meekrijgt om een onderneming op te starten. Zijn advies aan deelnemers aan deze wedstrijd was om op social media te delen waar je mee bezig bent. Hij gaf voorbeelden van acties die hij via Instagram, Facebook en een website deelde en waarmee hij een veel groter bereik had dan ooit gedacht. Zijn bedrijf Stickychapter regelt storytelling en social media. Jessy geniet van zijn bestaan als ondernemer. Hij is vrij om te kiezen waar en wanneer hij wil werken. Hij kan ook kiezen om alleen dat te doen waar hij echt goed in is. Jessy vertelde ook dat hij graag met een club van beginnende en/of bestaande ondernemers zijn ervaringen had willen delen.

Voor beiden geldt: maak keuzes en doe alleen dat waar je volledig achterstaat, ga niet een onderneming beginnen in iets waar je eigenlijk net niet de beste bent.

Lid van de werkgroep Cees Brand gaf nog een toelichting bij de beoordeling van de inzendingen. Hij noemde creativiteit de belangrijkste bron van een goed idee of plan.

Laat je niet in een keurslijf dwingen van een wedstrijd of beoordeling, ga voor jouw ideaal. Het plan hoeft zeker niet een nieuw product te zijn, je mag ook een methode of een werkwijze of een vernieuwing voorstellen, waardoor er geld valt te verdienen. De leerling (of groep leerlingen) die het beste idee bedenkt, onderzoekt en presenteert, wordt winnaar van de Ondernemersprijs voor Scholieren 2018-2019